Puree Zielone z Kurczakiem z grilla

Written by

Masarnia Kurek Dulcza Wielka - www.kurekdulcza.pl

SKŁADNIKI:

  • 6 ziemniaków
  • Kurczak zapiekany z Masarni Kurek
  • 600 g mrożonego groszku
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szalotki
  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 liście sałaty maślanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki do dekoracji

WYKONANIE:

Ziemniaki kroimy w łódeczki, układamy na papierze do pieczenia doprawiamy do smaku. Pieczemy przez 25 min w temp. 200 stopni.

Szalotkę kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Na gorąca oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Sałatkę kroimy, dodajemy do garnka. Mieszamy.

Następnie dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i rozdrobnioną kostkę rosołową. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia. Po mniej więcej 5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. Dodajemy sól , pieprz. Znów miksujemy całość.

Kurczak zapiekany firmy Kurek kroimy w 1 cm plastry, grillujemy ok 3 minuty na grillu elektrycznym.

Opiekane ziemniaki, puree z zielonego groszku i delikatny kurczak zapiekany firmy Kurek to idealne szybkie danie obiadowe które swym smakiem zachwyci gości.