SKŁADNIKI:
- 6 ziemniaków
- Kurczak zapiekany z Masarni Kurek
- 600 g mrożonego groszku
- 1 kostka rosołowa
- 2 szalotki
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 liście sałaty maślanej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki do dekoracji
WYKONANIE:
Ziemniaki kroimy w łódeczki, układamy na papierze do pieczenia doprawiamy do smaku. Pieczemy przez 25 min w temp. 200 stopni.
Szalotkę kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Na gorąca oliwę wrzucamy pokrojoną szalotkę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Sałatkę kroimy, dodajemy do garnka. Mieszamy.
Następnie dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i rozdrobnioną kostkę rosołową. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia. Po mniej więcej 5 minutach miksujemy całość blenderem, dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany i gałkę muszkatołową. Dodajemy sól , pieprz. Znów miksujemy całość.
Kurczak zapiekany firmy Kurek kroimy w 1 cm plastry, grillujemy ok 3 minuty na grillu elektrycznym.
Opiekane ziemniaki, puree z zielonego groszku i delikatny kurczak zapiekany firmy Kurek to idealne szybkie danie obiadowe które swym smakiem zachwyci gości.