Początki
Firma powstała w 1990 r. jako firma rodzinna, z planami rozwojowymi na przyszłość. Założył ją Andrzej Kurek. Adres firmy od początku jej historii to Dulcza Wielka, ok. 7 km od Radomyśla Wielkiego w powiecie mieleckim (woj. podkarpackie). Jako pierwsza masarnia w gminie Radomyśl Wielki szybko zyskała sobie przychylność. Indywidualne podejście właściciela do smaków klientów pozwoliło stworzyć receptury, które do dnia dzisiejszego cieszą się ogromnym uznaniem.
Przez lata prowadzonej działalności i dzięki smacznym wyrobom wysokiej jakości, firma wypracowała sobie mocną pozycję na rynku lokalnym i regionalnym.
Najmłodsza córka Zofii i Andrzeja Kurków – Justyna od 2007 roku został właścicielem firmy. Bazując na wiedzy i recepturach, które przez lata tworzył ojciec do dziś podbija smakiem wyrobów rynek lokalny.
Obecnie
Dla potrzeb klienta w 2015 roku stworzono Sklep Firmowy „Kurek”. Wykorzystując pomysł i sentyment do kultury powstało wyjątkowe miejsce w którym wyeksponowano produkty własnej produkcji. Pomysł i realizacja zostały docenione wyróżnieniem przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego.
Masarnia Kurek Dulcza Wielka – jak pracujemy from Justyna Kurek on Vimeo.
Masarnia Kurek Dulcza Wielka nieustannie się rozwija biorąc udział w ciekawych projektach, imprezach lokalnych, regionalnych, piknikach rodzinnych i jubileuszach. Ciekawostką jest fakt, że w 2014 roku braliśmy udział w biciu rekordu Guinessa na najdłuższą kaszankę na świecie.
Nagrody
Masarnia Kurek Dulcza Wielka może poszczycić się wieloma nagrodami i wyróżnieniami. Nasze produkty wielokrotnie były prezentowane i doceniane podczas konkursów i wystaw targowych, zachwycając smakiem i wzbudzając zainteresowanie.
Wybrane nagrody i wyróżnienia:
- Przysmak Ziemi Podkarpackiej 2014 za wysoką jakość lokalnego produktu mięsnego
- Przysmak Ziemi Podkarpackiej 2015 za wysoką jakość produktu mięsnego
- Tytuł Mikro Firmy Roku 2015